Schaalkabaal

Grootschalige interventie in de bouwput Leidsche Rijn Centrum

Credits
Fotografie: Ella Elisabeth
Film: 31,1 Film

Vrijdagavond 14 oktober 2016 veranderde de bouwplaats van Leidsche Rijn Centrum voor even in een uniek en groots kunstwerk: Schaalkabaal.

In de hijskranen van Leidsche Rijn Centrum hingen grote spiegelende sculpturen op 30 meter hoogte boven de bouwput. Deze sculpturen vormen samen met een gigantische discobal van 6 meter doorsnede een groots uniek kunstwerk. Dit werk symboliseert de feestelijkheid en viert Nederlands grootste bouwput in Utrecht.

In heel Utrecht wordt flink gebouwd, wat vaak als hinderlijk wordt beschouwd. Tegelijkertijd zorgt het voor bijzondere, imposante stadsaanzichten. Schaalkabaal toont de vergankelijkheid van een bouwput en is een viering voor het nieuwe stadscentrum in Utrecht.

Het ontwerp bureau ‘Studio Bureau’ heeft dit kunstwerk in samenwerking met Leidsche Rijn Centrumplan BV weten te realiseren. Schaalkabaal mag gezien worden als een spectaculaire vorm van bouwputtoerisme.

Schaalkabaal kwam tot leven op een speciale choreografie van licht en muziek, geïnspireerd op de huidige bouwactiviteiten.
Het openbare kunstproject is een eenmalige productie, meer dan 600 mensen reisde af naar de bouwput en aanschouwde Schaalkabaal.

schaalkabaal bouwputtoerisme leidsche rijn centrum
Construction-site
Schaalkabaal bouwputtoerisme
schaalkabaal discobal bouwplaats
Schaalkabaal Studio Bureau
schaalkabaal studio bureau
Schaalkabaal Kunst
Schaalkabaal Berlijnplein
Poster Schaalkabaal

Studio Bureau

Delftseplein 36
3013 AA, Rotterdam